Kreditupplysning 031 - 725 50 00

Press & nyheter

Press & nyheter

Få en gratis upplysning!

Är din kund kreditvärdig? Se efter själv, vi bjuder på en gratis kreditupplysning.Svenska bolagsstyrelser inte jämställda - trots fler kvinnor

2013-03-06 | Pressmeddelande

Andelen kvinnor i svenska aktiebolagsstyrelser ökar. Nu är var femte styrelse- medlem kvinna. Det visar ny statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget Creditsafe som tagits fram inför internationella kvinnodagen. Andelen kvinnor är idag 20 procent vilket är en tydlig ökning från föregående år då motsvarande andel uppgick till 15 procent.

– Det har skett en positiv förändring från föregående år. Samtidigt bekräftar vår statistik att det är långt kvar till en jämn fördelning mellan kvinnor och män i styrelserna i svenska aktiebolag, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe.

I Sveriges alla aktiebolag finns totalt drygt 782 000 styrelseposter. Av dessa sitter det kvinnor på cirka 157 000 stycken.

- Jämfört med förra året är det en ordentlig ökning men det räcker att gå tillbaka tre år för att hamna på ungefär samma nivåer som 2013. Det är med andra ord för tidigt för att tala om något tydligt trendbrott, enligt Krister Jonsson.

De geografiska variationerna över landet är stora. Hela åtta procentenheter skiljer mellan botten och toppen. Sämst utifrån jämställdhetsperspektivet är Jönköpings län där andelen kvinnor nu uppgår till 15 procent, vilket dock är ökning från föregående år då andelen var tolv procent. Till bottentrion hör också Kalmar och Kronobergs län. Statistiken visar således att småländskt företagande till större del än i övriga riket styrs av män.

Stockholm är det län med högsta andel kvinnlig styrelserepresentation, 23 procent. Skåne och Gotland intar andra respektive tredje plats i toppen. Statistiken från Creditsafe visar också att andelen kvinnor sjunker om man enbart ser till vd-posten – endast 16 procent av de verkställande direktörerna är kvinnor.

De branscher som har störst andel kvinnor i sina styrelser är ”andra serviceföretag” samt vård och omsorg med 42 respektive 38 procent kvinnor. Sämst är byggindustrin där det är över 90 procent män i styrelserna. Näst sämst är transport- och magasineringsföretag där andelen män uppgår till 87 procent.

Bilaga » Detaljerad statistik över andelen kvinnor i svenska aktiebolagsstyrelserFör ytterligare information:

Sandra Andersson, Marknadsansvarig Creditsafe
E-post: sandra.andersson@creditsafe.se
Mobil: 070-030 36 37


Krister Jonsson
, Sverigechef Creditsafe
E-post: krister.jonsson@creditsafe.se
Mobil: 070-628 08 99


Du vet väl om att du kan prenumerera på vår konkursstatistik?

Utland

Creditsafe tillhandahåller utlandsupplysningar på 240 miljoner företag.

FAQs

Har du frågor? Här har vi samlat nyttig information om vår verksamhet.

Hitta kunder

Vi kan hjälpa dig att hitta nya lönsamma prospekt att bearbeta.

Vänligen fyll i dina uppgifter nedan för att få ett nytt lösenord.

Ditt användarnamn

Din e-post

Användarnamnet eller e-postadressen är tyvärr inte giltigt. Vänligen kontakta vår support på telefon 031-725 50 50.
Ett nytt lösenord har nu skickats till din e-post.