Kreditupplysning 031 - 725 50 00

Nyhetsrum

Nyhetsrum

Webinarium

Passa på att anmäla dig till våra kostnadsfria utbildningar varje vecka.

Varför välja Creditsafe?

Vi har listat 8 anledningar till varför du ska välja Creditsafe som leverantör.9 varningssignaler vid kreditgivning till aktiebolag

2015-08-31 | 9 varningssignaler vid kreditgivning till aktiebolag

Det finns många tidiga varningssignaler i en kreditupplysning som du bör vara uppmärksam på. Därför listar vi här 9 punkter som är bra att kontrollera vid kreditgivning till aktiebolag.

Kreditgivning

1. Stämmer företagets organisationsnummer? 

Börja alltid med att kontrollera att du gör affärer med rätt företag och att organisationsnumret stämmer överens med företagsnamnet. Även en så liten detalj som att kunden får nytt organisationsnummer är en varningssignal. Det är inte ovanligt att ett företag som försatts i konkurs dyker upp med ett nytt organisationsnummer, men med liknande namn som tidigare. Lägg gärna på minnet att ett företags juridiska ansvar sitter i organisationsnumret – inte i dess namn.

2. Finns betalningsanmärkningar eller skuldsaldo?

När ett företag drar på sig anmärkningar betyder det att företaget är sent med att betala andra leverantörer, vilket kan vara en indikation på försämrad kassalikviditet. Detta gäller främst små och medelstora företag. Var även uppmärksam på om företaget har ett skuldsaldo hos Kronofogden, då detta ska ses som en mycket allvarlig ekonomisk brist.

3. Har styrelsen negativ ekonomisk information?

Styrelsemedlemmar med negativ ekonomisk information på sig har visat sig vara en tidig varningssignal på att företaget är på väg in i obestånd. Kontrollera om företrädarna har engagemang i konkursade bolag, har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo. Kom ihåg - slarviga företagsledare har ofta ett slarvigt skött företag.

4. Har det skett större förändringar i styrelsen?

Många in- och utträden ur ett företags styrelse är ett tecken på bristande kontinuitet i ledningen. Var försiktig om det visar sig att hela styrelsen nyligen bytts ut eller om styrelsen är ofullständig.

5. Finns revisorskommentarer?

En allvarlig varningssignal är att företagets årsredovisning ej tillstyrkts av revisorn eller att det tillstyrkts med kommentarer. Läs alltid vad kommentaren gäller och avgör sedan hur pass allvarlig den är.

Få en gratis kreditupplysning

Behöver du kreditkontrollera en ny kund eller önskar du information om din egen rating? Fyll i formuläret så bjuder vi dig på en kostnadsfri kreditupplysning. Det går också bra att ringa till 031-725 50 10 eller maila oss på sales@creditsafe.se.6. Ökade företagsinteckningar?

I nystartade företag tar många ut företagsinteckningar för att erhålla nödvändiga krediter, vilket inte är något anmärkningsvärt. Men var gärna uppmärksam på om inteckningarna inte har återbetalats eller fortsätter att öka med åren. 

7. Har företagets rating en nedåtgående trend?

Ratingen är ett tillförlitlig mått på kreditvärdighet, men stirra dig inte blind på den nuvarande siffran. Se med fördel även efter hur företagets rating har utvecklats under åren och åt vilket håll den är på väg.

8. Hur ser koncernrelationen ut?

Kontrollera om det finns konkurser inom samma koncern eller hos de närbesläktade företagen, detta kan vara en varningssignal som är bra att vara medveten om.

9. Hur gammalt är företaget?

Nystartade företag har ofta inte hunnit lämna bokslut eller dragit på sig betalningsanmärkningar, vilket medför att de kan se bättre ut än vad de är. Unga företag har generellt svårare att nå lönsamhet än äldre bolag, vilket också ökar kreditrisken.


Du vet väl om att du kan prenumerera på vår konkursstatistik?

Utland

Creditsafe tillhandahåller utlandsupplysningar på 240 miljoner företag.

Hitta kunder

Vi kan hjälpa dig att hitta nya lönsamma prospekt att bearbeta.

Integrerat

Vi erbjuder flexibla lösningar för inbyggd kreditinformation.

Vänligen fyll i dina uppgifter nedan för att få ett nytt lösenord.

Ditt användarnamn

Din e-post

Användarnamnet eller e-postadressen är tyvärr inte giltigt. Vänligen kontakta vår support på telefon 031-725 50 50.
Ett nytt lösenord har nu skickats till din e-post.