Kreditupplysning 031 - 725 50 00

Nyhetsrum

Nyhetsrum

Webinarium

Passa på att anmäla dig till våra kostnadsfria utbildningar varje vecka.

Varför välja Creditsafe?

Vi har listat 8 anledningar till varför du ska välja Creditsafe som leverantör.8 tips för att lyckas med ditt anbud inför en upphandling

2016-03-29 | Tips för att lyckas med ditt anbud inför en upphandling

Det är mycket att tänka på inför en upphandling. Så för att du ska ha största möjliga chans att lyckas har vi samlat nyttig information om vad som är viktigt att hålla koll på när du lägger anbud.

Upphandlingstips

1. Vad innebär en offentlig upphandling?

En offentlig upphandling är en inköpsprocess av produkter och tjänster i offentlig sektor. Denna inköpsprocess regleras av regler och lagar, däribland lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med processen är att säkerställa dels att myndigheter behandlar alla som vill få affärskontrakt med offentlig sektor lika, men även säkerställa att skattepengar går till rätt aktörer på marknaden.

2. Hur vet jag vad mitt företag har för rating?   

För att säkerställa att du uppfyller det obligatoriska kravet i en upphandling, gör en kreditupplysning på ditt företag och kontrollera din rating. Är du inte redan kund till Creditsafe, kontakta oss så hjälper vi dig med den information du behöver.

3. Det lägsta obligatoriska kravet är rating 40 enligt Creditsafes ratingskala, vad betyder det?

Ratingen presenterar företags ekonomiska ställning och om det lägsta obligatoriska kravet på ekonomisk ställning är rating 40, betyder det att ditt företag måste vara kreditvärdigt. Ibland kan det obligatoriska kravet vara högre, exempelvis 50 eller 60, då måste företaget ha god eller mycket god kreditvärdighet. Creditsafes rating utgår från skala 0-100 och prognostiserar sannolikheten att företaget går i konkurs inom 12 månader. Då ratingen uppdateras dagligen är det bra om du håller koll på din rating och dessutom lägger in ditt företag på bevakning.

4. Behöver jag bifoga kreditupplysningen i anbudet?

I förfrågningsunderlaget står det om det är obligatoriskt att du behöver bifoga kreditupplysningen i anbudet eller inte. Är detta ett krav kan du kontakta oss för att få kreditupplysningen i PDF. 

5. Måste mina underleverantörer också uppfylla kraven på rating? 

Har du underleverantörer, underkonsulter eller under-entreprenörer behöver du i vissa fall även se till att dessa uppfyller de obligatoriska kraven på rating. Gör därför en kreditupplysning på företagen du arbetar tillsammans med för att säkerställa detta.

6. Bör jag kolla upp mina konkurrenters rating?

Självklart! Om du vet att någon av dina konkurrenter kommer att lämna anbud i samma upphandling, kan du med fördel även kontrollera deras rating. Har de en högre eller lägre rating än dig? Kunskap om dina konkurrenter ger dig ett bra utgångsläge för att kunna lägga ett strategiskt anbud.

7. Jag har ett nystartat företag, vad gör jag?

Om ditt företag är nystartat eller yngre än 3 år, har du i regel en rating lägre än 40. Detta beror på att det inte inkommit tillräckligt med information för att göra en korrekt värdering av företaget. I dessa fall kan du styrka ditt företags ekonomi med andra dokument, exempelvis en balansräkning.

8. Hur presterar mitt företag i förhållande till andra i branschen?

Genom att kontinuerligt göra en konkurrentanalys får du information om var ditt företag befinner sig på marknaden jämfört med dina konkurrenter. Utifrån en rad ekonomiska parametrar får du fram viktiga nyckeltal så du enkelt kan analysera företagen i din bransch. Detta ger värdefull kunskap om hur utvecklingen ser ut och hur du kan arbeta långsiktigt inför kommande upphandlingar.

Kontrollera ditt företag med en fri kreditupplysning!


Du vet väl om att du kan prenumerera på vår konkursstatistik?

Utland

Creditsafe tillhandahåller utlandsupplysningar på 240 miljoner företag.

Hitta kunder

Vi kan hjälpa dig att hitta nya lönsamma prospekt att bearbeta.

Integrerat

Vi erbjuder flexibla lösningar för inbyggd kreditinformation.

Vänligen fyll i dina uppgifter nedan för att få ett nytt lösenord.

Ditt användarnamn

Din e-post

Användarnamnet eller e-postadressen är tyvärr inte giltigt. Vänligen kontakta vår support på telefon 031-725 50 50.
Ett nytt lösenord har nu skickats till din e-post.