Kreditupplysning 031 - 725 50 00

Nyhetsrum

Nyhetsrum

Har du frågor om dig som privatperson?

Här har vi samlat nyttig information för dig som har frågor om din upplysning.

Personupplysning


Exklusivt branschsamarbete för att erbjuda skydd mot bedrägerier

2016-04-20 | Nyheter

Sveriges ledande kreditupplysningsföretag, Bisnode, Creditsafe, Decidas Info, Syna och UC AB går samman i en gemensam insats för att förenkla och underlätta för den som drabbas av bedrägeri eller bedrägeriförsök.


Sveriges fem ledande kreditupplysningsföretag går samman för att erbjuda bättre skydd mot bedrägerier. Samarbetet med en gemensam bedrägerispärr innebär att du som är utsatt för bedrägeri endast behöver ringa ett samtal för att spärra din kreditupplysning hos alla fem anslutna kreditupplysningsföretagen.

- Hela kreditupplysningsbranschen tar nu ett gemensamt krafttag mot bedrägerier. Trenden vi ser är att bedrägerier genom id-kapningar ökar och genom ett gemensamt system för spärrhantering hoppas vi kunna underlätta för de drabbade personerna. Nu behöver den som blivit utsatt för ett bedrägeri endast kontakta ett kreditupplysningsföretag istället för samtliga i branschen och därefter är man spärrad hos alla inom en timme. Vi kan inte förhindra att bedrägerier sker, men vi kan hjälpa till att lindra effekterna genom att snabbare kunna spärra sig överallt, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe.

 

Om samarbetet

Om du blivit utsatt för bedrägeri eller bedrägeriförsök har du möjlighet att kostnadsfritt spärra ditt personnummer hos de angivna kreditupplysningsföretagen - Bisnode, Creditsafe, Decidas Info, Syna och UC AB. Någon möjlighet att lägga en spärr i förebyggande syfte finns inte. Genom att spärra ditt personnummer försvårar du för bedragaren att ta nya krediter eller få lån beviljade i ditt namn.

Gör så här för att spärra dig:

  • Ring till något av de fem kreditupplysningsföretagen och spärra din kreditupplysning. Hos Creditsafe kan du ringa 031 725 50 50 eller spärra dig här.

  • Vi spärrar direkt din kreditupplysning i två veckor (inom en timme spärras din kreditupplysning även hos övriga anslutna kreditupplysningsföretag). Denna bedrägerispärr förhindrar att det går att ta en kreditupplysning på dig hos Bisnode, Creditsafe, Decidas Info, Syna och UC AB.

  • Inom två veckor från din kontakt med oss behöver du skicka in en kopia på polisanmälan av bedrägeriet, samt ett brev där du skriver "Jag vill inte att ni lämnar ut kreditupplysningar om mig". Du kan även komplettera uppgifterna i din polisanmäla om du vill förtydliga något. Brevet ska vara undertecknat av dig.

  • När vi har fått en kopia på din polisanmälan tillsammans med din underskrift, förlänger vi din bedrägerispärr till att gälla under fem år.

  • För att häva din bedrägerispärr kontaktar du åter något av de angivna kreditupplysningsföretagen. Du kommer då få en hävningsblankett skickad till dig att fylla i och returnera. Hävningsblanketten kommer att skickas till din folkbokföringsadress eller särskild postadress som finns angiven hos folkbokföringen.


För mer information, fyll i formuläret eller ring 031-725 50 00Contact

Utland

Creditsafe tillhandahåller utlandsupplysningar på 240 miljoner företag.

FAQs

Har du frågor? Här har vi samlat nyttig information om vår verksamhet.

Hitta kunder

Vi kan hjälpa dig att hitta nya lönsamma prospekt att bearbeta.

Vänligen fyll i dina uppgifter nedan för att få ett nytt lösenord.

Ditt användarnamn

Din e-post

Användarnamnet eller e-postadressen är tyvärr inte giltigt. Vänligen kontakta vår support på telefon 031-725 50 50.
Ett nytt lösenord har nu skickats till din e-post.