Kreditupplysning 031 - 725 50 00

Nyhetsrum

Nyhetsrum

Få en gratis upplysning!

Är din kund kreditvärdig? Se efter själv, vi bjuder på en gratis kreditupplysning.Konkursanalys: 0,97 procent av Sveriges företag går i konkurs

2018-01-25 | Pressmeddelande

När Creditsafe för första gången mäter konkurser i förhållande till verksamma företag, visar det sig att Sverige går bättre än någonsin. Endast 0,97 procent av de svenska företagen går i konkurs. En siffra som minskat stadigt sedan 2012. Just nu finns 572 314 aktiva aktiebolag och en färsk analys visar att företagen i högre utsträckning överlever idag än tidigare.

Kreditupplysningsföretaget Creditsafe har genomfört en djupare analys av den månadsvisa konkursstatistiken. Analysen bygger på antalet konkurser i förhållande till aktiva företag – både i Sverige och uppdelat på län. Konkurserna ökar i antal, men inte i förhållande till hur många aktiva företag som finns i landet.

Sveriges företag har en hög överlevnadsgrad. Den procentuella andelen företag som går i konkurs idag är rekordlåg – endast 0,97 procent. Det betyder en överlevnadsgrad på 99,03 procent. Förra året var samma siffra 1,00 procent och året innan det 1,11 procent.

– Istället för att endast titta på faktiska tal av konkurser, så har vi nu analyserat detta utifrån antalet företag i Sverige. Näringslivet har växt dramatiskt senaste åren och samtliga län har fler företag. Vissa regioner har visserligen en ökning i antal konkurser, men överlevnadsgraden totalt sett är högre, vilket är roligt att se, säger Krister Jonsson, VD på Creditsafe.

I Sverige finns idag 572 314 aktiva aktiebolag, vilket är 140 007 fler företag jämfört med 2012. Varje år ökar i genomsnitt antalet verksamma aktiebolag med ca 30 000 bolag.

– Den här analysen stärker den bild som vi länge talat om. Vi är fortfarande inne i en högkonjunktur och det är generellt sett låga konkursnivåer. Framförallt i ljuset av hur många företag som startats i Sverige, fortsätter Krister Jonsson, VD på Creditsafe.

Vissa län kan uppvisa ännu bättre överlevnadsgrad än rikssnittet. Lästa andel konkurser sett till aktiva företag har Halland (0,70 %), följt av Västra Götaland (0,80 %) och Jämtland (0,83 %). Länen där företagen har svårast att överleva är Gävleborg (1,28 %), Västmanland (1,17 %) och Skåne (1,17 %).

 

Se statistik över konkursanalys


Procentuell andel företag som går i konkurs i Sverige

Konkursanalys


Procentuell andel företag som går i konkurs uppdelat per län

konkursanalys sverige

 Klicka här för detaljerad länsstatistik över antal företag, antal konkurser och % andel konkurs

För ytterligare information:

Sandra Andersson, Marketing Manger
E-post: sandra.andersson@creditsafe.se
Mobil: 070-030 36 37


Krister Jonsson
, CEO
E-post: krister.jonsson@creditsafe.se
Mobil: 070-628 08 99


Du vet väl om att du kan prenumerera på vår konkursstatistik?

Utland

Creditsafe tillhandahåller utlandsupplysningar på 240 miljoner företag.

Bevakning

Tidiga varningssignaler och viktiga förändringar direkt till din inkorg.

Integrerat

Vi erbjuder flexibla lösningar för inbyggd kreditinformation.

Vänligen fyll i dina uppgifter nedan för att få ett nytt lösenord.

Ditt användarnamn

Din e-post

Användarnamnet eller e-postadressen är tyvärr inte giltigt. Vänligen kontakta vår support på telefon 031-725 50 50.
Ett nytt lösenord har nu skickats till din e-post.